Monkey bread met kersen, kaneel en noten

Recept
Serves 8
Printen
Voorbereiding
2 uur
Kook/baktijd
40 minuten
Totaal
3 uur
Voorbereiding
2 uur
Kook/baktijd
40 minuten
Totaal
3 uur
Deeg
  1. 500 gram bloem
  2. 300 ml lauwwarm water
  3. 1 zakje gist (7 gram)
  4. mespuntje zout
  5. 1 tl suiker
Vulling
  1. 1 pot kersen op siroop (netto gewicht van ongeveer 350 gram)
  2. 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  3. 120 gram boter, gesmolten + een extra klontje om vorm mee in te vetten
  4. 2 tl kaneel
  5. 1 handje walnoten
  6. 1 handje hazelnoten
  7. 1 handje amandelen
Materiaal
  1. Tulband vorm (of een springvorm van 22 cm met een oven bestendige ring in het midden)
  2. Kitchen aid met deeghaak (of je handen)
  3. 2 velletjes bakpapier
  4. keukenfolie
Bereidingswijze
  1. Maak eerst het brooddeeg. Doe dit door het gist en de suiker op te lossen in het lauwwarme water en dit dan toe te voegen aan de bloem waar het zout al door gemengd zit. Ik gebruik zelf mijn keukenmachine met deeghaak hiervoor. Heb je deze niet kneed het dan met je handen tot een soepel deeg.
  2. Zet het deeg op een warme plek met een doek eroverheen. Laat dit rijzen voor een uur!
  3. Laat de kersen uitlekken. Pak steeds een pluk deeg, ongeveer ter grootte van een pingpongbal. Maak het deeg plat en vouw er 2 kersen in. Rol een bolletje van het deeg met de kersen erin en leg deze op een plaat met een bakpapiertje erop. Herhaal dit tot je deeg op is. Als het goed is heb je nu ongeveer 26 deegballetjes. Doe er keukenfolie overheen en laat dit nogmaals 30 minuten rijzen.
  4. Zet de oven aan op 175 graden.
  5. Meng de suiker met de kaneel en de gesmolten boter. Hak de noten grof en rooster deze in een koekenpan op middelhoog vuur voor een paar minuten.
  6. Vet de vorm in en bedek de bodem met 1 laagje deegballetjes. Verdeel dan de helft van het suiker mengsel hier overheen, een deel van de overgebleven kersen en de helft van de noten. Doe dan weer een laag deegballetjes erop en verdeel hier dan nog een keer het suikermengsel, de noten en kersen overheen. Als je nog deeg over hebt verdeel je deze nu als derde laag.
  7. Zet het geheel in de oven voor 35 tot 40 minuten. Laat even 5 minuten afkoelen en stort het brood dan op een bord of taart standaard.
  8. Vers het aller lekkerst!
EEFSFOOD http://www.eefsfood.nl.transurl.nl/